Laten we ons eens uitlaten over uitlaten

Het uitlaatsysteem voert de gassen af die ontstaan tijdens de werking van de verbrandingsmotor van een voertuig, en dempt het geluid van het verbrandingsproces.

Over het algemeen zijn uitlaten in te delen in twee groepen: normale uitlaten en sportuitlaten. Normale uitlaten zijn in de regel nauwer dan sportuitlaten. Dit werkt geluiddempend, maar creëert ook een grotere tegendruk, waardoor er vermogen verloren gaat. De sportuitlaat daarentegen is ruimer, met een betere flow (doorstroming) en dus minder tegendruk. Dit resulteert in meer koppel en een hoger vermogen.

Wanneer een nieuwe auto uit de fabriek rolt, dan is deze voorzien van een zogenoemde OEM uitlaat. Meestal extreem stil en weinig uiting gevend aan de potentie van het motorblok. Een auto moet immers voldoen aan regelgeving in vele landen. Vandaar dat de standaard uitlaat nogal eens wordt vervangen door een sportuitlaat. Redenen hiervoor zijn vaak dat de tail tip (eindstuk) niet mooi of niet zichtbaar is, de auto beter moet presteren, maar meestal gewoon om een mooier geluid te krijgen.

Voor je gemak hier kort wat uitleg over belangrijke elementen.

 

Uitlaatsysteem


Het uitlaatsysteem verschilt per auto. De uitlaat zit via het spruitstuk vast aan het motorblok. Tussen het spruitstuk en de rest van de uitlaat zit een flexibel buisdeel, compensatorflens of koppelstuk met veren, zodat de kantelingen van het motorblok worden opgevangen en er niets breekt. 
Hierna volgen een of meerdere katalysators, de middendemper of resonator, en tenslotte de einddemper met tailtips (eindstukken of sierstukken). Bij een turbomotor zit de turbo aan het spruitstuk, dan de downpipe (voorpijp), vaak met katalysator, en vervolgens de rest van het uitlaatsysteem.

 

Dempers


Absorptiedemper: geluidsdemper op basis van doorstroming door een pijp met perforatie of louvres met daaromheen zacht, hittebestendig dempingsmateriaal. Een Guerrilla absorptiedemper is gemaakt van hoogwaardig 304 RVS en komt in verschillende formaten. Zo'n demper produceert een mooi donker geluid maar laat de uitlaatgassen ongehinderd doorstromen.

Reflectiedemper oftewel schottendemper: de uitlaatgassen worden door een labyrint van schotten en buizen geleid, om het geluid zoveel mogelijk te dempen. In tegenstelling tot vele andere aanbieders levert een Guerrilla reflectiedemper weinig tegendruk, wat de motorprestaties ten goede komt.

Hybride uitlaatdemper: combinatie van absorptie en reflectie. Met de hand gemaakt in unieke Guerrilla stijl.

 

The Guerrilla Way


Wij van Guerrilla Exhaust zijn ervan overtuigd dat zelfs de mooiste auto niet af is zonder het bijpassende geluid. Een sportuitlaat is echter niet altijd gewenst. Zo kan het uitlaatgeluid zelfs behoorlijk gaan irriteren wanneer je lang dezelfde snelheid rijdt. Daarom maken we niet alleen maatwerk uitlaten, maar hebben we ook de Guerrilla Bypass, ons unieke klepsysteem, in eigen huis ontwikkeld en op de markt gebracht. Hiermee bieden we je het beste van twee werelden!
 
Een slim stukje elektronica bestuurt een elektromotor en een klepmechaniek. Hierdoor kun je het geluid van je auto naar wens regelen. Met de klep dicht is alles normaal. Met de klep in de open stand krijg je het sportieve geluid dat bij jouw auto past en in veel gevallen een fractie vermogenswinst. Zo kun je dus met een druk op de knop de beleving van je auto beheersen. Uiteraard kan dit altijd, wanneer je stilstaat of tijdens het rijden.

 

Guerrilla Bypass


Een Guerrilla Bypass maakt van een gewone uitlaat een klepgestuurde uitlaat. Kortom, regelbaar geluid voor een vriendelijke prijs. De Bypass is een Y-vormig tussenstuk dat in normale uitlaat, voor de einddemper geplaatst wordt. In die Y-connector zit een klep die vanuit de auto, met een afstandsbediening, wordt bediend. Open de Bypass en je standaard uitlaat verandert binnen een seconde in een luide sportuitlaat. The Sound of Power, letterlijk.