Uitlaatsystemen en uitlaatdelen
 

Een kwestie van flow


Het uitlaatsysteem voert de gassen af die ontstaan tijdens de werking van de verbrandingsmotor van een voertuig, en dempt het geluid van het verbrandingsproces.

Over het algemeen zijn uitlaten in te delen in twee groepen: normale uitlaten en sportuitlaten. Normale uitlaten zijn in de regel nauwer dan sportuitlaten. Dit werkt geluiddempend, maar creëert ook een grotere tegendruk, waardoor er vermogen verloren gaat. De sportuitlaat daarentegen is ruimer, met een betere flow (doorstroming) en dus minder tegendruk. Dit resulteert in meer koppel en een hoger vermogen.

Wanneer een nieuwe auto uit de fabriek rolt, dan is deze voorzien van een zogenoemde OEM uitlaat. Meestal extreem stil en weinig uiting gevend aan de potentie van het motorblok. Een auto moet immers voldoen aan regelgeving in vele landen. Vandaar dat de standaard uitlaat nogal eens wordt vervangen door een sportuitlaat. Redenen hiervoor zijn vaak dat de tail tip (eindstuk) niet mooi of niet zichtbaar is, de auto beter moet presteren, maar meestal gewoon om een mooier geluid te krijgen.
 

Opbouw van een uitlaat


Het uitlaatsysteem verschilt per auto. De uitlaat zit via het spruitstuk vast aan het motorblok. Tussen het spruitstuk en de rest van de uitlaat zit een flexibel buisdeel, compensatorflens of koppelstuk met veren, zodat de kantelingen van het motorblok worden opgevangen en er niets breekt.

Hierna volgen een of meerdere katalysators, de middendemper of resonator, en tenslotte de einddemper met tailtips (eindstukken of sierstukken). Bij een turbomotor zit de turbo aan het spruitstuk, dan de downpipe (voorpijp), vaak met katalysator, en vervolgens de rest van het uitlaatsysteem.

De motor van je auto is in feite een grote brandstof- en luchtpomp. Wat er in gaat moet er ook uit. Daarom leidt een einddemper die meer geluid maakt niet of nauwelijks tot vermogenswinst, maar een geoptimaliseerde uitlaat wel. Deze loopt meestal vanaf de katalysator of kat-vervanger naar achteren (cat-back). Voor serieus meer - uitlaatgerelateerd - vermogen moeten uitlaatspruitstuk(ken) vanaf de motor, en de pijp(en) naar/met de katalysator (downpipes) worden vervangen.

 Lees hier nog meer over uitlaten